A straw bale house in Hilton, WA
 

The intention of the client was to convert a beautifully positioned small vacant block in Hilton into a sustainable place.

A beautifully, detailed compact home that balances its modest budget with the needs of a medium size family. Using a pale e of natural materials, the architecture incorporates solar passive and active design principles to capture and shelter the sun and sea-breezes, reduce energy costs and provide a future ageing-in-place testament to the vision of the client.

THE BEGINNING
THE BEGINNING
MEZZANINE STRUCTURE
MEZZANINE STRUCTURE
BOTTOM PLATE
BOTTOM PLATE
EXPANDED CLAY
EXPANDED CLAY
ROOF FRAME
ROOF FRAME
VENT RIDGE
VENT RIDGE
FINAL RENDER
FINAL RENDER

three simple materials: lime, sand and water!

MIXING THE GRAB MORTAR
MIXING THE GRAB MORTAR

sand, saw dust, lime, cement and water..done!

WINDOW
WINDOW
BEFORE
BEFORE
STRAW & STUDS
STRAW & STUDS
WATERPROOFING ALL WINDOWS
WATERPROOFING ALL WINDOWS
CEILING
CEILING
COURTYARD
COURTYARD
MAIN ELEVATION
MAIN ELEVATION
ENTRY
ENTRY
DOUBLE VOLUME
DOUBLE VOLUME
STAIR CASE
STAIR CASE
TENSION WIRES
TENSION WIRES
STAIRS
STAIRS
KITCHEN
KITCHEN
KITCHEN CONCRETE BENCH
KITCHEN CONCRETE BENCH
BATHROOM
BATHROOM
CONCRETE VB
CONCRETE VB
Double frame
Double frame